Călătorii, România

Vâltorile de la Lisa

8 iunie 2014

Știți păturile acelea mițoase care se vând pe la târgurile țărănești sau chiar pe stradă de câte un țăran dornic să scape de marfa grea? Eu le-am văzut de multe ori, dar nu m-am întrebat niciodată cum se fac, asta până când am ajuns la Lisa și am văzut cu ochii mei cum o țesătură normală, rară, se transformă miraculos în ceva foarte gros și cu smocuri lungi.

* * *

De Rusalii am vizitat la Lisa afacerea de familie a unor gospodari din zonă care au niște “vâltori” în care se pregătesc aceste straie. Procesul este unul ecologic: apă din pârâul Lisa + o roată care zgreapțănă țesătura pe niște nuiele de păducel + o saună unde se micșorează straiele. La final rezultă o țesătură mițoasă și foarte groasă, aproape impermeabilă. Cam într-o jumătate de oră vedeți despre ce este vorba și vă rămâne timp și să cumpărați ceva de la magazinul pe care îl au acolo, dar merită să le faceți o vizită, nu au mai rămas multe manufacturi de acest tip la noi în țară.

CHESTIUNI PRACTICE:

Contact: Comuna Lisa nr. 381, județul Brașov. Telefon 0762 307 227, E-mail viodan22 at yahoo.com, Facebook.
Vizitare: Luni – Vineri: 9:00 am – 8:00 pm, Duminică: 9:00 am – 8:00 pm. Pentru vizitare se percepe o taxa de 5 lei.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Marcela 29 iulie 2014 at 2:14 pm

    Salut! Urmăresc cu interes toate postările tale şi mă bucur că pot învăţa ceva nou şi interesant. Aş dori să ştiu ce aparat foto foloseşti, deoarese poze sunt de-a dreptul impresionante şi vii. Mulţumesc!

  • Reply Anca 29 iulie 2014 at 2:18 pm

    Multumesc Marcela 🙂 Acum am un Nikon D90 cu obiectiv Tamron 17-50mm si un filtru de polarizare.

  • Lasă un răspuns