Călătorii

Spre Tallinn, înainte, hai noroc!

13 august 2011

Călătoria cu feribotul de la Helsinki la Tallinn m-a lămurit ce se întâmplă pe Marea Baltică între aceste două orașe. Știind că este vorba doar de o traversare de câteva ore mi s-a părut normal să îmi iau bilet on deck, dar mare mi-a fost mirarea când, ajunsă pe vas, i-am văzut pe toți căutându-și de zor cabinele. Ok, mi-am zis, poate e un drum obositor în care simți nevoia să te întinzi un pic.

În prima parte a drumului am stat pe puntea însorită, cu soarele pregătindu-se de apus în față, încercând să-mi găsesc un loc comod pe banca aceea tare în care se țin colacii de salvare. După vreo oră, însă, am rămas fără apă de băut și mi-am amintit de supermarketul pe care îl zărisem la sosire. Am încercat să ajung acolo, dar m-am lovit de o mare forfotă, de ziceai că se dă ceva gratis pe vapor – gratis și bun. În supermarket era buluc de lume, mai ceva ca la sărbătorile de iarnă, abia am reușit, cu chiu cu vai, să mă strecor și eu înăuntru.

Magazinul respectiv, pe jumătate plin cu spirtoase și pe jumătate cu ciocolată, avea prețuri mult mai mici decât în Finlanda și oamenii își cumpărau baxuri de vodcă și de bere, batoane uriașe de Toblerone și pungi imense de bomboane. Toată lumea căra ceva, câte o sticlă uriașă de șampanie sau măcar o doză de Cola Cola, ca pradă a călătoriei pe Marea Baltică, după care fiecare, după vârstă și rezervare, se retrăgea fie pe punte, unde punea de-o petrecere gălăgioasă, fie în cabină, pentru ceva intimitate între două sticle de vodcă.

Inutil să spun că n-am găsit în ditamai supermarketul nici măcar o sticluță cu apă de băut, așa că m-am întors învinsă (și însetată) pe punte, între două grupuri de petrecăreți finlandezi care mai de care mai tatuat, mai colorat și mai inelat prin părțile cartilaginoase ale corpului.

Aproape de Tallinn unii au început-încet să cedeze, se mai loveau de câte un perete, mă mir că n-a căzut nimeni peste bord, mai ales că balustradele nu erau foarte înalte și oricum nu-i păsa nimănui de siguranța și securitatea pasagerilor. Iar în Tallinn… ei bine despre petrecerile din Tallinn data viitoare, după ce termin și fotografiile respective de sortat și puricat 😊

You Might Also Like

13 Comments

Lasă un răspuns