Călătorii, România

Schitul Bran, în mijlocul munților

23 septembrie 2012

Nu trebuie să fii montaniard ca să te bucuri de munții de la noi. Fie că vârsta sau sănătatea nu îți permit, fie că ești un pic prea comod (cum sunt și eu, de altfel) sunt destule locuri în care poți ajunge ușor, chiar și cu mașina, dar unde o dată ajuns te vei simți ca în rai. Un astfel de loc sunt dealurile de lângă schitul Bran.

Se ajunge acolo ușor, pe un drum forestier cale de vreo 2 km din satul Șimon, de lângă Bran. Chiar în vârful dealului este bisericuța de lemn, mică și îngrijită, cu o grădiniță plină de flori. În jur sunt odăile, case izolate împrăștiate pe dealuri, munții cu creste înzăpezite și un soare strălucitor, de sfârșit de septembrie. Nu prea se simte (încă) toamna, totul e verde, doar căldura pare mai potolită. Un drum lung, mărginit de un gard din lemn, șerpuiește pe dealuri – mergi pe cărarea însorită și ai vrea să rămâi acolo, atât de frumos este.

Peisajele nu te vor lăsa indiferent – în jurul tău se întind Piatra Craiului, Bucegii, Postăvaru și Măgura Codlei. Schitul, care străjuiește intrarea pe acele dealuri, este unul dintre cele mai tinere așezăminte monahale. Lângă el o troiță amintește trecătorilor de ostașii români căzuți în timpul luptelor din culoarul Rucăr-Bran, în timpul Primului Război Mondial. Îți iei haina, o întinzi pe jos în iarba uscată și galbenă ca paiul și te odihnești un pic la soare – nimic altceva nu îți mai trebuie atunci. Iar dacă vrei să stai o zi sau două, pe unul dintre dealuri găsești Hotelul Inn on Balaban, o pensiune de lux care dorește să păstreze nota locală.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Larisa 1 octombrie 2012 at 12:50 pm

  Uite ca la schitul Bran n-am fost niciodata, desi am vizitat adesea zona… Peisajele sunt cu adevarat splendide!

 • Reply andreea 1 octombrie 2012 at 2:49 pm

  Pensiunea careia ii faci reclama…daca vroia sa pastreze spiritul locului, gasea un numea romanesc….

 • Reply Anca 1 octombrie 2012 at 3:10 pm

  Nu ii fac reclama, am mentionat-o in caz ca intereseaza pe cineva.

 • Reply Anca 1 octombrie 2012 at 3:22 pm

  Daca nu stii de locul respectiv e usor sa-l ratezi, e pitit printre munti 🙂

 • Lasă un răspuns