Călătorii, România

Sâmbăta la Sâmbăta de Sus

16 octombrie 2010

La Sâmbăta de Sus nu există nicio biserică fortificată, dar există o mănăstire și hotelul acesteia unde am dormit o noapte. Până să se lase seara am vizitat mănăstirea – foarte bine îngrijită, de altfel – și pentru că aerul curat de munte mi-a dat migrene, mi le-am tratat cu o plimbare prin complexul mănăstirii și până în pădure.

Sunt niște bălți în spatele clădirilor principale, cu covoare groase de frunze galbene în jur și peri încărcați de fructe (niciodată nu am simțit toamna așa, ca în excursia asta, cu atâtea fructe care zăceau în iarbă, neculese de nimeni, într-un exces de belșug, uitasem, pur și simplu uitasem cum e să culegi un măr de pe jos și să-l mănânci, fără să trebuiască să îl cântărești și plătești înainte).

În jur, doar munții, acoperiți de coroanele aurii și roșietice ale copacilor, o ceață ce plutea vag, aer curat și tare. În pădure puzderie de ciuperci, albe, negre, vineții sau maro, mușchi verde ce acaparase bolovanii mari și trunchiurile copacilor, întreaga vegetație vie foșnind sub picioarele mele.

Am luat cina la restaurantul mănăstirii, pentru mine (și nu numai) a fost o premieră să fiu servită de călugări bărboși cu șorțuri albe ce ne certau cu asprime că nu ne-am așezat unde trebuie; am avut ciorbă pe masă și cozonac și apă în ulcior, free wireless și carduri de acces pentru camere. Am adormit aproape instantaneu și am dormit vreo 11 ore.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply VertAnge 23 octombrie 2010 at 7:06 am

  E foarte frumos la Sambata de Sus. Eu am avut bucuria de a-l cunoaste aici pe parintele Teofil.
  La Arnota ati ajuns? E manastirea asezata in cel mai frumos cadru natural din cate am vazut.

 • Reply Anca 23 octombrie 2010 at 11:43 am

  Nu, nici nu stiam de Arnota, m-ai facut curioasa 🙂

 • Reply CristinaC 24 octombrie 2010 at 7:15 am

  Foarte frumos!

 • Reply Alma 25 octombrie 2010 at 1:14 pm

  Minunat, Anca. Te-ai plimbat printr-un colt de Rai.

 • Reply Cristina 1 aprilie 2013 at 12:45 am

  Nu am vazut sa fi scris nimic despre Fagaras … nu ai vizitat cetatea ? Am vazut ca figura pe harta traseului tau

 • Reply Anca 1 aprilie 2013 at 8:53 am

  Am vizitat si cetatea Fagaras.

 • Lasă un răspuns