Călătorii

Quand en Belgique, il doit manger des frites

11 iunie 2011

Pardonne-moi mon française de baltă, dar după 2 zile beneluxeze măcar atâta lucru să pot ciripi în franțuzește (și asta cu mari eforturi, parol!). Întorcându-mă eu după călătoria mea prin Luxembourg (Mihai, ai avut dreptate, se poate vizita în jumătate de zi), după ce am schimbat așa: autocar Luxembourg – Charleroi, autobuz Charleroi aeroport – gară, tren Charleroi Sud – Bruxelles Central, am avut brusca revelație că musai trebuie să mai merg o dată în Grande Place și să mănânc un coif din ăla cu cartofi prăjiți și după aia să mă târăsc cu ultimele puteri spre patul meu din hostelul ixelez.

* * *

Nici nu știam câtă dreptate aveam, o fi arătat scurt drumul pe harta mea printată în grabă, dar pe teren Avenue Louise este a dracului de luuungă, iar ca să găsesc strada aia a generalului Jacques a trebuit să străbat jumătate de Bruxelles. Noroc că, prevăzătoare cum sunt, mă alimentasem cu sus-numiții frites (2,5 euro cornetul) și un sos dulcișor de tomate. Nu sunt chiar cei mai buni cartofi prăjiți din lume, dar mâncați în Grande Place sunt cu totul și cu totul altceva, un simbol al înfrățirii spiritelor francofone din toată lumea și al mariajului cartofului cu uleiul încins.

Grande Place este, dacă vă întrebați cumva, la fel ca întotdeauna: lume multă și agitată, mulți turiști asiatici fotografiindu-se te miri unde, mulți americani, spanioli, cam astea sunt națiile care umblă fleandura prin toată Europa în loc să stea la ei acasă bine-mersi. A, și-am dat și peste o falsă nuntă de epocă cu nuntași îmbrăcați ca la 1800-1900 cu umbreluțe și rochii cu crinolină, mustăcioare și pălării nostime și oameni amuzându-se de toată tărășenia.

Da, deci am făcut-o și pe asta și prevăd că o să mai ajung de câteva ori pe acolo, prin Bruselas, ca să pot vizita și restul colțului ăla de lume, ceea ce nu poate decât să îmi facă plăcere de pe acum 😊

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mihai 13 iunie 2011 at 10:06 pm

  Si cum ti s-a parut Lux? Astept cu nerabdare poze, poate mai gasesc ceva necunoscut :).
  Cica secretul cartofilor prajiti belgieni este dubla prajire (mi-au zis asta niste amici care locuiesc in zona). Oricum, combinatia cea mai ciudata din Belgia gasita pana acuma este "moules & frites".

 • Reply Anca 13 iunie 2011 at 10:27 pm

  Maine postez despre Lux 🙂 Ce sa mai gasesti necunoscut, poate sa imi zici tu ce am ratat 🙂

  Mie imi plac mai mult cartofii care intai sunt fierti si apoi prajiti. Si mai e un soi care se inmoaie la prajire si asa pleostiti sunt deliciosi. Moules-frites…hm, de incercat odata.

 • Lasă un răspuns