Bucureşti

Palate din București: Bragadiru

26 noiembrie 2011

Ultimul loc vizitat în excursia din noiembrie în zona industrială Filaret–Rahova a fost Palatul Bragadiru – fabrica de bere omonimă de alături nu s-a putut vizita și, dacă era să te iei după paznicii care ne făceau semne disperate și țipau la noi – nu se putea nici fotografia.

* * *

Bragadiru a fost un om cu o poveste de succes: de la un simplu băiat de prăvălie a ajuns, la maturitate, un bogat industriaș român. El înființează fabrica de bere în condițiile în care la acea vreme mai existau două fabrici concurente, Luther și Oppler. În scurt timp fabrica lui Bragadiru îi întrece pe competitori la producția de bere pe an, iar clădirea este extinsă, dobândind dimensiuni impresionante.

Palatul ridicat alături a fost folosit la început pentru serbarea unor evenimente ale fabricii sau ale angajaților săi – industriașul român avusese grijă să creeze spații și pentru aceștia: locuințe, sală de bal, popicărie. Lumea se ducea pentru muzică și petrecere în grădina palatului – după 1900 în grădinile Oteteleșanu, Bragadiru și Hotel Bulevard cântau orchestre ca cele din Praterul vienez, conduse de dirijori aduși de la Viena.

La venirea comuniștilor fabrica este naționalizată, iar după revoluție este privatizată. Palatul, recuperat de moștenitori, este restaurat și arată foarte bine. Sala de bal și-a păstrat farmecul de epocă, terasa având o priveliște largă asupra grădinii care coboară abrupt. Zona este liniștită – deși aproape de centrul orașului este ruptă de aglomerația urbană. Un destin mai nefericit l-a avut fabrica – acum abandonată și cu un semn mare cu ”accesul interzis” înfipt lângă gardul de sârmă. Utilajele au fost casate și topite, iar proiectul de conversie a fabricii în centru comercial a rămas doar o intenție, procesul de retrocedare nefiind finalizat.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: Palatul Bragadiru se găsește pe Calea Rahovei numărul 147-153, la mică distanță de Piața de flori și Hotelul Marriott.

VĂ PLACE ACEST ARTICOL?

Puteți dona o sumă modică pentru conținutul de pe acest site cu un card de credit sau printr-un cont Paypal.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Liliana 18 ianuarie 2012 at 8:37 am

  Ce este în Palat? Tot sală de bal? Se poate vizita?

  • Reply Anca 18 ianuarie 2012 at 10:08 am

   Da, este o sala de bal care se poate inchiria pentru nunti si alte evenimente. De vizitat se poate daca spui ca esti interesat de inchiriere, altfel nu au program cu publicul pentru ca nu este muzeu.

 • Reply Larisa Teodorescu 18 ianuarie 2012 at 12:01 pm

  Interesanta povestea….sunt multe locuri in Bucuresti despre care nu se stiu prea multe. De fabrica stiam, dar de palat nu…

  • Reply Anca 18 ianuarie 2012 at 12:09 pm

   Nici eu nu stiam de ele pana nu am vizitat palatul.

  Lasă un răspuns