Călătorii, România

Micul Trianon: de la Versailles la Florești, Prahova

23 ianuarie 2010

Am ajuns la Florești după amiaza, când soarele părea că vrea deja să apună. Conacul, actualmente o ruină pe care scrie mare ”Pericol de prăbușire”, a fost construit acum un secol de către Grigore Gheorghe Cantacuzino, a.k.a. Nababul. El l-a angajat pe arhitectul I. D. Berindei, același care a construit palatul familiei din București de pe Calea Victoriei, astăzi Muzeul George Enescu. Construcția imită Micul Trianon de la Versailles, iar planul era ca palatul să aibă 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului. Fastuos, nu?

Din păcate conacul nu a avut un destin prea fericit: după moartea lui G. G. Cantacuzino în 1913, izbucnește Primul Război Mondial – conacul este ocupat de armata germană care, deși a admirat arhitectura palatului, a confecționat obuze din învelitoarea sa de aramă. Cutremurul din 1940 l-a afectat și el, conacul fiind părăsit și apoi prădat de către hoți, ruși și localnici, fiind o vreme CAP, apoi abandonat definitiv.

Doar turnul de apă în stil medieval pare a fi într-o stare mai bună, dar se pare că acest lucru se datorează faptului că a fost interzis accesul în interior – fusese și el folosit, o vreme, pe post de toaletă publică și ghenă. Lângă conac a supraviețuit o anexă a proprietății Cantacuzinilor – clădire care este acum sanatoriu pentru tuberculoși.

Așa a ajuns palatul construit pentru fiica lui Cantacuzino, Alice, o ruină, e drept – una cu coloane frumoase (10, după planul arhitectului Berindei) – și copaci care încearcă să străpungă grămada de moloz care domnește în mijlocul clădirii. Pereții care se mai țin în picioare s-au îmbolnăvit – o ciupercă fitofagă îi roade ca un cancer, iar în parcul dendrologic pasc în liniște animalele, vara.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ania 27 ianuarie 2010 at 9:07 pm

    Ehh… faina selectia ta, se vede ca ai lucrat cu grija.

  • Reply Ana Maria 7 ianuarie 2013 at 1:19 pm

    Superb, una dintre nenumaratele locuri care sunt lasate in paragina si e mare pacat ca nu stim sa le pastram 🙁 Pozele sunt minunate, chiar daca inspira tristete.

  • Lasă un răspuns