Călătorii

Ljubljana, în căutarea podului cu dragoni

17 august 2012

Am rămas cu gândul la locurile vizitate astă vară, de exemplu la Ljubljana, cocheta capitală a Sloveniei, despre care nu am povestit încă nimic. Am stat vreo două zile acolo, dar orașul se poate vizita și într-o singură zi. Cred că în asta îi și stă o parte din farmec: este mic, cu un centru care gravitează în jurul râului Ljubljanica și a castelului din vârful dealului. În jur e plin de cafenele cu măsuțe chiar lângă râu și străduțe pe care să te plimbi.

* * *

Ljubljana are drept simbol nici mai mult nici mai puțin decât dragonul: îl găsești pe unul dintre podurile orașului sau sus, la castel. Originea acestui dragon nu e foarte clară: s-ar putea să aibă legătură cu argonauții care, zice-se, ar fi omorât un astfel de monstru la întoarcerea acasă. Ori poate că simbolizează păgânismul învins de creștinism, având legătură cu Sfântul Gheorghe. În orice caz îi vezi peste tot prin oraș și sunt, cum altfel, foarte simpatici.

Cum râul cotește tot timpul și e plin de poduri care de care mai drăguțe e o plăcere să te plimbi prin oraș. Chiar și în afara zonei centrale ai surpriza să descoperi câte un canal cu arbori pe margine și multe terase în jur – în plus pe malul râului sunt amenajate alei pe care să te plimbi, dacă nu vrei să te sui într-una din bărcile care plimbă turiști.

Sus la castel, după oboseala urcușului, nu trebuie decât să îți cauți un hamac și să-ți alegi o carte – slovenii au o inițiativă care se numește Library under the trees: niște cutii cu cărți și reviste (chiar și în engleză), niște hamace, un loc verde și 1-2 voluntari. Am regăsit librăria asta și în ultima zi în Ljubljana, pe malul râului, lângă niște sălcii – nu știu un mod mai plăcut de a încheia o zi de vacanță decât într-un astfel de loc, când soarele apune și bărcile alunecă încet pe apa râului.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: cu avionul, însă biletul este destul de scump, sau cu autobuzul sau trenul din unul din orașele din apropiere. Din Mestre / Veneția drumul durează 3 ore, iar biletul se poate cumpăra și online de la compania DRD, un bilet costă 25 de Euro. Din Zagreb se poate ajunge în 2 ore cu trenul, biletul costă 15 Euro.

You Might Also Like

5 Comments

Lasă un răspuns