Cărți

Italia lui Henry James

aprilie 20, 2011
Dacă ar fi să îi fac o recomandare cuiva care n-a fost niciodată în Italia, i-aș spune să îl citească pe Henry James. Să nu se atingă, pentru început, de ghidurile turistice care îți livrează informații seci și fotografii perfecte, ci să se afunde în atmosfera nuvelelor lui Henry, mare iubitor de Europa, cu accent pe Italia. Nu o să găsească acolo informații exacte ca-n Lonely Planet, dar se va alege cu ceva mai de preț: o imagine asupra atmosferei unui oraș, așa cum îi apare aceasta unui străin, unui călător, fie că este unul din deceniul nostru sau din secolul trecut.

Multe dintre cărțile lui Henry James au drept fundal unul sau mai multe orașe italiene: Veneția apare în The Aspern Papers (Lunga vară la Veneția), Florența în The Madona of the future (Madona florentină), Roma în The Last of the Valeri (Statuia romană), dar și în The Golden Bowl (Pocalul de aur), Siena în Confidence, iar în altele se menționează călătorii în Europa și/sau Italia: The Portrait of a Lady (Portretul unei doamne), The American, Washington Square, The Princess Casamassima, A Bundle of Letters.

Henry era american și pentru ei, pe vremea aceea, era o aventură și o mare tevatură să mergi în Europa și să petreci cel puțin câteva luni acolo; pentru asta aveai nevoie de mulți bani (nu oricine își permitea să călătorească), aveai nevoie de cunoștințe și recomandări ca să primești invitații la cină și la diverse sindrofii, ca să nu trăiești izolat printre străini, îți trebuia timp și ceva cultură ca să înțelegi și să apreciezi ceea ce vedeai. Călătoritul era o treabă serioasă pe vremea aceea, nu o frecție de weekend, cum facem noi care stăm la doi pași și ne ducem până acolo doar ca să mâncăm o înghețată.

Dacă aveți timp și dispoziție, citiți și notele de drum scrise de Henry James (unele pot fi descărcate de pe Gutenberg, în engleză): A little tour in France (Un mic tur prin Franța), The English Hours (Ore engleze), The American Scene (Scena americană), Italian Hours (Ore italiene). E unul dintre scriitorii mei preferați, un povestitor desăvârșit și un fin cunoscător al firii umane, niciodată demodat. Marii scriitori din ziua de azi nu prea mai scriu despre călătorii, cumva asta a devenit ceva prea neînsemnat, sub demnitatea lor, dar și călătoriile au devenit, la rândul lor, o experiență din ce în ce mai ieftină – nu ca bani, ci ca experiență de viață. Cărțile și călătoriile ne pot îmbogăți viața, și asta nu-i de ici, de colo.

Citiți, deci, și călătoriți 😊

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ioana decembrie 15, 2012 at 1:05 am

    Notat! 🙂

  • Lasă un răspuns