Călătorii

Sveti Stefan, insula-hotel

26 august 2012

Cea mai cunoscută insulă din Muntenegru este una care nu se poate vizita decât dacă te cazezi acolo. Și asta pentru că insula Sveti Stefan este, de fapt, o… insulă-hotel. Insula se găsește la vreo 6 km de Budva și este acum legată de țărm printr-un istm îngust. Accesul este restricționat și nu se poate vizita decât dacă ești cazat într-una din vilele de pe insulă sau dacă ai rezervare la restaurantul de acolo.

* * *

Sveti Stefan a fost în trecut o așezare săracă de pescari, cumpărată de guvernul iugoslav și transformată într-un hotel de lux în timpul regimului lui Tito. Din 2008 face parte din lanțul Amman Resorts și se numește Aman Sveti Stefan resort. Cazarea începe de la 750 Euro pe noapte în timpul iernii și de la 900 Euro vara, așa că nu este pentru orișicine. De altfel și prețurile pentru accesul pe plaja de pe țărm sunt tot așa, destul de mari. Ceva mai încolo găsiți și plaje frumoase cu acces gratuit, pentru ”popor” – una dintre ele e chiar foarte drăguță, cu o mini-insulă la vreo 20 de metri de țărm și cu porțiuni de nisip în apă, o raritate pentru Adriatica.

Dacă ajungeți în Budva dați o fugă să vedeți (de pe țărm, măcar) și insula Sveti Stefan. E foarte frumoasă zona de acolo și sunt câteva parcuri pe țărmul mării pe unde te poți plimba la umbră. Dacă vreți să vizitați insula, fără să stați acolo, se poate doar dacă vă faceți rezervare la restaurantul de pe insulă; de pe o clipă pe alta s-ar putea să nu mai găsiți locuri, așa că e mai bine să vă faceți rezervare din timp.

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: cu autobuzul din Budva, biletul costă 1.50 Euro.

You Might Also Like

3 Comments

Lasă un răspuns