Călătorii, România

Hărman, culorile mierii

16 octombrie 2010

Când am ajuns la Hărman am avut, pentru o secundă sau două, senzația că ne-am întors din greșeală la Prejmer – bisericile seamănă atât de bine între ele încât iluzia este completă, lucru care nu-i chiar așa de surprinzător, ținând cont de faptul că istoria ambelor cetăți e strâns legată de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei.

Hărman mi s-a părut a fi un sat ceva mai mare decât Prejmer și cu mai puțină culoare locală – casele se înșiră ordonat și monoton pe străzile lungi, parcul de lângă biserica fortificată are aerul provincial al parcurilor din orașele mici românești, cu miri ocazionali care pozează în poziții nefirești și relativ stupide.

Nu prea ai de ce zăbovi prea mult la Hărman, șoseaua care traversează comuna îți reamintește că te găsești într-o lume aflată în continuă mișcare și că trebuie să pornești iute la drum. E frumos însă gardul ce împrejmuiește biserica fortificată, cu arbori îngălbeniți ce fac de strajă din loc în loc, frunze răsfirate peste tot și zidurile vechi, vechi de tot, de pe vremea când nu exista nici șosea, nici mașini, doar niște cavaleri rătăcitori pe ale noastre tărâmuri.

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Cornelia 20 octombrie 2010 at 1:23 pm

  te intrebam acum putin timp de unde ai banuti pt atatea calatorii. nu am vrut sa te jignesc cumva. sunt cornelia, am 34 de ani , imi plac si mie calatoriile, dar de abia ajung banii de la un salar la altul. de aceea ma mir…..castig 1000 lei lunar, intr-un oras de provincie, economist . 🙁

 • Reply Anca 20 octombrie 2010 at 1:37 pm

  Cornelia, banii sunt tot din salariu, e drept, ceva mai mare decat al tau. In plus, eu nu prea am responsabilitati sau obligatii, financiare sau nu, asa ca am un stil de viata mai egoist. Multe din calatoriile mele sunt planificate cu mult timp inainte si atunci nu este un efort asa de mare in luna respectiva. De exemplu excursia asta de doua zile am platit-o undeva prin vara, daca nu ma insel, si acum nu a mai trebuit sa achit decat niste taxe de intrare la unele biserici.

  Te mai astept pe aici, poate o sa gasesti totusi resurse sa calatoresti si tu, macar din cand in cand 🙂

 • Reply Cornelia 20 octombrie 2010 at 1:46 pm

  eu am crezut ca pur si simplu te trezesti sambata dimineata cu chef de duca si pleci la drum alegand destinatia dupa pofta inimii .
  inteleg ca pleci in excursii organizate !? din timp !!
  uite, de un an de zile imi doresc sa merg si eu la vienna. imi vine sa ma urc pe masina sa plec. dar stii tu, benzina , cazare, mancare….de asta zic ca e cam greu, greu…

 • Reply Anca 20 octombrie 2010 at 1:56 pm

  Imi cumpar bilete de avion si cu 8-9 luni inainte, de exemplu, as vrea eu sa pot pleca in excursii spontane tot timpul si oriunde.

  La Viena am fost cu trenul, acum 2 ani era mai ieftin decat cu avionul, posibil sa fie si acum. Bucuresti-Viena-Budapesta-Bucuresti, nu e foarte scump, poti sa intrebi la CFR cat ar costa sau la cei de la http://www.wasteels.ro, eu de la ei am cumparat bilet, au birouri in mai multe orase din Romania. Sau te poti urca in masina, pur si simplu, cum visezi tu 🙂 Eu am stat la un hostel langa Ringstrasse, cred ca am platit in jur de 20 de Euro pentru o camera single. Asta ca sa iti faci o idee despre costuri.

  Foarte frumoasa Viena.

 • Reply Cornelia 20 octombrie 2010 at 2:11 pm

  cand o sa vad viena te anunt. 🙁
  foarte fain de tine ca poti calatorii. macar ramai cu ceva in suflet si gand. macar ai vazut ceva.se adauga acolo la o experienta de viata. am fost si eu in cateva locuri cand mi am permis.acum nu imi permit. la inceput pari asa stingher, parca nici pasul nu iti e sigur. apoi cand te obisnuiesti cu calatoriile , cu alt mediu si alti oameni, incep sa devii mai sigur pe tine cu fiecare iesire pe care o faci.

 • Reply CristinaC 20 octombrie 2010 at 4:04 pm

  Cornelia/ Anonim… urmareste Air belrin. Eu am fost de la Viena la Bucuresti in vara cu 1( Unu)Euro + 27 taxe.
  SI eu calatoresc si prin intermediul Ancai…

 • Reply CristinaC 20 octombrie 2010 at 4:06 pm

  Anca… La Ghimbav ai fost?
  Sincera sa fiu si eu credeam ca pleci asa pe unde vrei tu cand vrei tu. Te admir cat de organizata esti!

 • Reply Anca 21 octombrie 2010 at 8:37 am

  Cornelia, da, la inceput esti mai stingher, apoi prinzi curaj si pleci in calatorii si cand ai bani mai putini, important e sa ai pentru transport, cazare. Daca te apuci sa iti planifici de pe acum calatoria la Viena, o sa vezi ca nu va mai fi un vis imposibil 🙂

 • Reply Anca 21 octombrie 2010 at 8:37 am

  Cristina, nu am fost la Ghimbav, poate altadata, cine stie 🙂

 • Lasă un răspuns