Bucureşti

Grădina Zoologică și despre cum nu am fost la munte

9 ianuarie 2010

Scriind pentru un concursul online mi-am dat seama că n-am fost de multă vreme la munte. Și că, paradoxal, m-am săturat de oraș(e). Că am trăit prea mult într-unul sau altul încât nu mai știu cum arată un deal. Și că am respirat atâtea noxe încât nu mai știu cum trebuie să miroasă aerul curat. Așa că, la aproximativ ora locală 19.30 m-am decis să merg la munte. Săptămâna viitoare.

* * *

Apoi m-am răzgândit și am zis că voi merge duminică (eu fiind într-o vineri). Apoi sâmbătă (pe principiul nu lăsa pe mâine ce poți face azi). După încă o oră, două, pe baza aceluiași principiu am hotărât că voi fi o persoană responsabilă și voi merge la cursuri. Ceea ce am și făcut, dar degeaba, căci profesoara nu a mai ajuns niciodată. Probabil și ea luase aceeași hotărâre iresponsabilă ca și aceea luată de mine în ziua anterioară, și anume de a merge la munte în ciuda oricăror responsabilități plicticoase.

Acesta fiind situația, am șovăit iarăși între: o excursie foto pe la Mitropolie și parcul Carol (plimbare la care mă tot gândesc de vreo lună de zile), o vizită la zoo, alta la Mogoșoaia și alta aiurea, după inspirația care, se știe, vine o dată cu pofta. Sau era invers, pofta vine mâncând?

În sfârșit, am decis să o iau spre Zoo Băneasa – să văd animăluțele, acelea care au supraviețuit până acum în grădina bucureșteană. La casa de bilete îmi cumpăr conștiincioasă taxa foto și am inspirația să întreb dacă e și biletul inclus. Nu era. „Dar doamnă, ce să fac cu taxa foto fără bilet?!” Doamna crezuse că am ieșit din Grădina Zoologică. Nu ieșisem, intram. Pentru curioși, biletul costă 13 lei, taxa foto alți 13 lei. Câte un leu pentru fiecare specie existentă la zoo.

Înăuntru avem: pelicani la intrare, flamingo ascunși, gâște și rațe, pume, tigri, un râs, un leopard, niște lupi, niște șerpi, niște păsări și mai multe maimuțe, ponei, un cerb, căprioare, niște oi, un vultur, o gaiță care a intrat din greșeală în cușca vulturului, niște veverițe (în cușcă, nu în vreun copac, ce, va credeți la Londra?), nutrii, oi, dar parcă zisesem de ele, niște capre, iguane, și … cam atât.

A se observa că majoritatea animalelor de la zoo se regăsesc și pe plaiurile mioritice; poate nu toată lumea a văzut un râs (deși lângă mine era un domn care se lăuda neveste-si cum că el era cât pe ce să dea nas în râs cu unul când a fost la Buzău, și li s-a spus că oricând îți poate sări un râs în cap din cine știe ce copac (buzoian). Prin urmare, dacă nu ați văzut niciodată o oaie sau, hai, un ponei și ați trăit toată viața între betoanele izolate termic ale unui bloc, puteți să dați o raită pe la grădina zoologică să vă împrospătați cunoștințele.

În grădină erau surprinzător de multe persoane interesate să caște gura la câte o maimuțică (în general cupluri cu copii), având în vedere că suntem în ianuarie și eu nici nu eram sigură dacă voi găsi deschis. Sau dacă zoo mai există. Multe cuști goale (mașina leului era prezentă, leii ioc) sau cuști în curs de amenajare (oare pentru ce ghinioniști care hălăduiesc liberi în momentul ăsta?).

Afișe haioase în care ni se prezintă animalele pe numele lor și îndemnuri să aflăm ce fac ele după închiderea programului, accesând grădina zoologică virtuală. Eu credeam că după închiderea programului animalele încearcă să se sinucidă. Sau să își mănânce îngrijitorul…

Tatăl explicându-i copilului de câțiva anișori cine e fiecare dintre personajele carnivore (?) desenate pe un panou: „uite, tată, acela este lupul, cel de lângă el este ursul, iar următorul…[pauză]….cine-i ăla?” Era bursucul. Care bursuc nu era pe la zoo, probabil evadase și începuse niște afaceri imobiliare înfloritoare, căci sumedenie de clădiri se construiau sau era gata construite bot în bot cu grădina zoologică. Cum ar fi să îți iei apartament cu vedere către țarcul cerbului…? „Uite mami un cal, vezi calul ce frumos e, ce cornițe mari i-au crescut?”

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anca 12 ianuarie 2010 at 9:29 am

  Multumesc, la fel! Te mai astept pe aici 🙂

 • Reply Imperator 12 ianuarie 2010 at 9:15 am

  Poate e cam off-topic, dar e prima oara cand am putut intra pe site-ul tau… am incercat de cateva ori si nu se incarca 🙁 Acum, aici, din aeroportul din Sharjah nu stiu de ce s-a incarcat, dar e bine ca s-a incarcat 🙂 Multa bafta !

 • Reply Razvan Pascu 12 ianuarie 2010 at 10:17 am

  Ultima data cand am fost eu la Zoo in Bucuresti era cam acum 2 ani si biletul era 0,8 RON. Nu mi-a venit sa cred cat de ieftin era. Acum vad ca l-au scumpit… 🙂

 • Reply Anca 12 ianuarie 2010 at 11:18 am

  Eh, alte vremuri, alte preturi. Pe vremea aceea probabil aveau mai multi vizitatori 🙂

 • Lasă un răspuns