Lucruri utile

Ghidurile LP: tot mai proaste?

20 noiembrie 2014

Astă vară când eram prin Tbilisi și reușisem să citesc ghidul Lonely Planet pe care îl cărasem degeaba de acasă așteptasem cu atâta nerăbdare în primăvară, mi-am dat seama că era foarte slab și nu-mi plăcea deloc. Aveam și niște pliante de la biroul de turism pe care le citeam cu multă plăcere, ca să nu mai zic că menționau mai multe locuri decât „biblia” călătorului în care erau trecute numai banalități. Tbilisi, Gori, Kazbegi. OK, știam despre astea, dar altceva?!?

* * *

Să zicem că totuși biata carte trebuie să acopere cu paginile ei 3 țări mari și late: Georgia, Armenia și Azerbaidjan și nu putea face asta decât renunțând la o parte din locuri, însă impresia era că nu mai rămânea mare lucru de spus. La fel de bine puteam să „deschid” Wikipedia și să citesc acolo decât să car – degeaba – Lonely Planet după mine. Și acesta nu e singurul LP slăbuț, din ce am auzit și de la alții…

Întrebarea mea este: mai există ghiduri bune pe piață? Din care să afli nu numai lucruri generale despre o țară, dar și despre destinații mai puțin cunoscute? Să fie fain scrise și să ofere informații utile, nu doar o mie de poze sau 10 pagini cu recomandări de restaurante? Mă mai uit uneori pe Book Depository unde sunt multe cărți în engleză, inclusiv literatură de călătorie și multe ghiduri – Lonely Planet domină și acolo, dar mai sunt și altele. DK, Bradt, The Rough Guide, Fodor, Insight Guides, Michelin, National Geographic – care vi se par mai bune?

P.S.: în imagine niște ghiduri cumpărate mai demult de la Antic ExLibris cu…2 lei bucata. Nu sunt nemaipomenite, dar ca ghiduri de buzunar sunt ok. Se găsesc acolo și ghiduri DK și cărți din seria 501 de locuri de vizitat, aviz amatorilor.

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Mirela Savulescu 20 noiembrie 2014 at 11:46 am

  Eu nu am foarte multe ghiduri (cred ca am vreo 14), dar sunt si LP si DK, si ceva local (pentru Flandra de exemplu am luat un ghid in franceza de la o editura nationala). Din ce-am rasfoit prin librarii, LP sta foarte rau pentru tari din astea care nu sunt foarte vizitate. Oricum eu, in ultima vreme, ma inspir din Pinterest, citesc pe Wiki si pe site-uri locale pentru turism si pentru ghidare imi pun aplicatii pe mobil (mai ales din alea offline) si iau harti de la oficiile de turism.

 • Reply Alpinclick 20 noiembrie 2014 at 11:32 am

  Eu plec in Emiratele Arabe acuma de sarbatori si tot frunzaresc prasopatul ghid comandat de la LP. Ca idee generala mi se pare ok, ca sa stiu cum sa imi planific in mare zilele si ce sa nu ratez, dar intr-adevar ma mai duc si citesc si la Humanitas la ceainarie niste ghiduri in romaneste (culmea) care spun cate ceva despre locuri noi ! 🙂

  Cei de la DK au niste ghiduri turistice vizuale, in romaneste, nu foarte detaliate, dar cu multe poze si foarte subtirele ca format, usor de bagat la centura panatlonilor si sa le consulti cand mergi pe strada ! 🙂

 • Reply Anca 20 noiembrie 2014 at 11:35 am

  Cei de la DK au ghidurile Top 10, am si eu cateva, sunt dragute. Ce ghiduri in romaneste ai gasit la Humanitas?

 • Reply Roxana Tomescu 20 noiembrie 2014 at 11:39 am

  Cele de la National geografic!

 • Reply liliana 20 noiembrie 2014 at 11:42 am

  Insight guide de Israel mi-a placut. Mult.
  DK nu e minunat, parerea mea…

 • Reply Anca 20 noiembrie 2014 at 11:45 am

  Am si cateva Insight guides din cele traduse in limba romana. Sunt faine, dar nu prea le poti lua cu tine, mi se par prea mari si grele. Dar de citit acasa sunt numai bune.

 • Reply Alexandra 20 noiembrie 2014 at 2:11 pm

  Eu acum cativa ani ma uitam doar in LP-uri atunci cand vroiam sa merg intr-o tara sau cand eram deja acolo. In ultima perioada insa am incercat si materialele, harti, pliate, de la birourile de informare turistica. Si cred ca am inceput sa ma obisnuiesc cu aceasta metoda.

 • Reply nickro 20 noiembrie 2014 at 3:10 pm

  Eu le prefer pe cele frantuzesti: Guide du routard si Michelin-le guide vert. Rick Steves, Frommer si Rough dintre cele englezesti. Le cumpar, dar mai le si gasesc pe net, pdf-uri pe care le pun in telefon si le rasfoiesc la locul faptei.

 • Reply Andreea Francu 20 noiembrie 2014 at 5:13 pm

  La mine depinde de destinație. Cînd vreau sa merg undeva ma uit pe Amazon după ghiduri si le iau pe cele cu reviewuri pozitive. Asta cînd am de ales intre mai multe. Pentru orașe de exemplu nu iau aproape niciodată LP, merg pe DK, Rough Guide, Time Out. Am in biblioteca o amestecatura mare de ghiduri. Si cum ați zis si voi, ma bazez mult pe online

 • Reply Mihai 20 noiembrie 2014 at 6:00 pm

  Eu am renuntat mai de mult la ghiduri tiparite, desi am vreo 20+ acasa. Le folosesc daca e cu multe luni inainte de o calatorie, dar caut mult mai multa informatie online. De multe ori site-urile oficiale ale oraselor/regiunilor contin multa informatie practica, harti detaliate, posibile trasee, cum sa petreci cateva zile in zona, etc. (ma refer la Europa, totusi)

  Am gasit recent 2 aplicatii pt Android: WikiSherpa si Triposo. Site-ul la a doua (http://www.triposo.com/) poate fi consultat si pe PC, si are ceva informatii despre cele 3 tari.

  Pt LP, multe din ghiduri au multiple editii, chiar si asta este la editia #4 dar e scos in Iunie 2012. Posibil ca versiunile romanesti sa fie si mai vechi: http://shop.lonelyplanet.com/europe/georgia-armenia-and-azerbaijan-travel-guide-4/

  Dar se poate consulta site-ul LP pt diverse, cred ca din articolele astea se pot gasi ceva idei.
  De exemplu, Georgia: http://www.lonelyplanet.com/georgia
  Si dau ei acolo un tur, care costa destul de mult, dar putem extrage detalii, orase, trasee, chestii potential interesante: http://www.lonelyplanet.com/georgia-armenia-azerbaijan/tours/small-group-tours/azerbaijan-georgia-armenia

  Si la fel pt orase/locatii, la o mica cautare: http://www.lonelyplanet.com/armenia/yerevan/sights

  Cam asa imi fac programul de vacanta :). Cu multa rabdare…

 • Reply Cami 24 noiembrie 2014 at 1:20 pm

  Eu folosesc DK pt concedii, dar alea in engleza de la mama lor – luate de pa amazon si aduse de diversi prieteni umblareti. Cele in romana publicate de Rao sunt destul de vechi (ma uitam la kulipirim la un ghid cu Paris de la ei si era editat in 2009).

 • Reply Anca 24 noiembrie 2014 at 1:26 pm

  Multumesc, nu stiam ca la noi s-au tradus versiuni mai vechi…

 • Lasă un răspuns