Călătorii

Gaufre+căpșuni+ciocolată=big love

8 martie 2015

În numai două zile de vacanță m-am îngrășat două kilograme cu cele mai nesănătoase mâncăruri de pe Pământ: cartofi prăjiți, ciocolată și gaufre. Nu știu cum rezistă belgienii cu regimul ăsta, având în vedere concentrația de magazine de ciocolată pe metru pătrat, dar pentru mine a fost un chin: ajunsesem să intru într-un magazin de ciocolată, să fiu poftită să testez o bomboană și…să refuz, pentru că mâncasem prea mult!

* * *

Ca să scap de gustul dulce treceam pe cartofi prăjiți, apoi, ca să scap de gustul sărat, mă opream la o „gofrerie” și tot așa. Noroc că n-am stat decât 2-3 zile în Belgia și ajunsă acasă m-am oprit direct la piață într-un stand cu lobodă, să mă dreg. Deh, o viață are omul (până dă în diabet) și nu în fiecare zi este 8 martie.

Gaufre – merg cu orice, de la caramel, ciocolată, fructe și frișcă sau cu toate laolaltă, cu condiția să fie înghesuite pe o gaufre fierbinte. În Bruxelles o gaufre era 1 Euro, topingul 0,80, iar fructele 1 euro. În Gent un nene cu o „gofrerie” cerea pe una „cu de toate” 10 Euro. Zece.

Frites aka cartofi prăjiți sau „friț”, cum l-am auzit pe un român pronunțând. Românilor le plac cartofii prăjiți cu sos de usturoi (sau mai nou, în cazul meu, usturoi plus suc de lămâie și puțin pătrunjel, invenție proprie), dar belgienii nu au auzit de așa ceva, așa că trebuie să te mulțumești cu ce au. Totuși, găsesc că maioneza e cam grețoasă.

În ultima zi am descoperit un alt loc unde aveau cartofi mult mai buni, iar sosul tartar a fost delicios. 10.000 de calorii, fără nicio îndoială.

N-am fotografiat toate ciocolatele mâncate pentru simplul motiv că n-au supraviețuit suficient de mult cât să le fac și o poză, dar m-a atras vitrina Neuhaus din Galeria Saint-Hubert: deja era plin de ouă de ciocolată și alte dulciuri pentru Paște. Apropo, dacă Leonidas există și la noi, pe când și un magazin Godiva? Am mâncat o ciocolată cu lapte și căpșuni (căpșuni adevărate, nu aromă) absolut delicioasă.

Bineînțeles că mâncarea belgiană e mult mai variată de atât. Au și midii, și brânzeturi foarte bune, dar astea se găsesc și-n alte țări, pe când toate sortimentele alea de ciocolată în toate cutiuțele legate elegant cu o panglică… bine că am plecat și nu mai trebuie să le văd 😊

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply bea 10 martie 2015 at 8:29 pm

  In cei 8 ani de cand locuiesc si mănânc a la Belge, am ajuns sa ma satur de ciciolata , gaufrres si cartofi prăjiți astfel încât le mănânc de maximum 2-3 ori pe an…. Adevărat,la inceput am fost înnebunită dupa ele, sa nu mai vb despre berea belgiana absolut delicioasa (mai ales cea cu fructe) … insa cum spuneam..ajungi sa te saturi de ele…:)

  • Reply Anca 10 martie 2015 at 9:53 pm

   Berea nu imi place absolut deloc, asa ca nu-i nici un pericol din partea asta. Desi… bere cu fructe?!

 • Reply Mihai 10 martie 2015 at 8:35 pm

  Ca localnic cred ca o lasi mai usor dupa un timp.

  De la belgieni, mie imi place sosul Samurai pt cartofi. E destul de picant. Wiki zice ca e facut din maioneza + harissa (o pasta de ardei iuti). O portie iti e de ajuns :).

  Cioco se poate lua si pt acasa, exista niste "banuti" de ciocolata, teoretic scopul lor ar fi sa-i topesti in lapte cald, sa faci un fel de ciocolata. Noi ii folosim pentru fondue, cu fructe. S-au cam socat vanzatoarele cand am luat 3kg odata :D. E drept, ne ajung cam un an…

  PS: in weekend a fost foarte cald pt zona, nu exista deja si oferta "ice-cream"?

  • Reply Anca 10 martie 2015 at 9:51 pm

   Chiar asa, si eu m-am mirat ce cald a fost pe 8 martie – mai ales ca atunci cand am plecat din Bucuresti a fost un frig teribil.

 • Reply Carmen 10 martie 2015 at 10:28 pm

  Eu am găsit la noi in aeroport Godiva, totuși cred ca am văzut si in Mega din mall Vitan: preferata mea e cea cu caramel sarat….absolut delicioasa!!!

  • Reply Anca 11 martie 2015 at 9:41 am

   Ciocolata cu caramel sarat…ah, ce bine suna 🙂 O sa ma uit mai cu atentie prin Mega, poate chiar au Godiva si n-am observat eu.

 • Reply Cristina Podocea 11 martie 2015 at 2:21 pm

  Anca, pacat ca nu mi-ai dat un semn ca treci pe aici :-). Iti dadeam ceva tips de "local".

  Cartofii prajiti, cei mai buni din Brux sunt cei din Place Jourdan (aproape de Schuman). Acolo este mereu o super coada, dar zau ca merita.

  Iar cele mai bune Gauffres sunt cele facute chiar langa "baietelul care face pipi".

  Exista si ceva fabrica Godiva si Neuhaus in Bruxelles – de unde poti cumpara ciocolata la preturi mai mici ;-).

  Cand mai vii ?

  • Reply Anca 11 februarie 2015 at 3:12 pm

   Am stat foarte putin si am fost mai mult de fuga – nu stiu cand mai ajung, probabil nu prea curand…

 • Reply shaks 11 martie 2015 at 6:54 pm

  Pentru o clipa am crezut ca blogul si-a schimbat denumirea in 1001calorii.com 🙂

  • Reply Anca 12 martie 2015 at 9:37 am

   Ha ha, poate 10001 calorii 🙂

 • Reply catherine 15 martie 2015 at 1:44 pm

  Anca, te înţeleg cu greu (din motive personale – nu mi-au plăcut cartofii ăia ai lor, gaufre am mâncat una în cinci vizite, iar ciocolata e destul de jos pe lista mea de preferinţe dulci), dar te înţeleg.
  Totuşi, sper că urmează şi un articol cu ce ai văzut, făcut, descoperit pe acolo. Sau nu? Ai fost doar la răsfăţ?!

 • Lasă un răspuns