Călătorii

Dún Laoghaire, o plimbare pe faleză

13 martie 2011

Dún Laoghaire, care se citește „dan liri” și nu „dan louher” cum l-am stâlcit eu cu grație când i-am întrebat pe niște irlandezi cum ajung acolo, în ce tren să mă sui, și alte asemenea lucruri interesante mai ales pentru ei, este o localitate estivală foarte populară de pe lângă Dublin.

* * *

Pentru cine n-a fost încă în Irlanda, capitala este conectată cu localitățile din jurul său printr-un sistem foarte bine pus la punct de trenuri suburbane – DART – care circulă foarte des de la un capăt la altul al câtorva trasee principale. Biletele sunt foarte ieftine, trenurile opresc în mai multe stații din Dublin, așa că este cea mai bună variantă de a vizita împrejurimile. Și eu le-am tot vizitat, după ce m-am prins ce ușor este.

Așadar, a doua zi dimineața am luat DART-ul spre Danlouher, cum i-am zis eu (sunt complet incapabilă să pronunț denumirile în irlandeză, noroc că plăcuțele sunt bilingve peste tot și irlandezii vorbesc toți engleza).

Dún Laoghaire este un fel de Mamaie, cu o faleză lungă și o mulțime de hoteluri, mai prețioase sau mai obișnuite, înșirate pe malul mării. De la niște puștoaice care au stat lângă mine în gară la Dalkey (alt orășel irlandez) și care mergeau la Dún Laoghaire, m-am prins că se pot face și cumpărături interesante pe acolo (una dintre fete își dorea să mănânce înghețată și să se uite la mare, cealaltă voia să „buy things”, și nu cred că se referea la înghețată când spunea asta).

Eu n-am ajuns până în zona comercială pentru că, după o plimbare lungă pe faleză sub un vânt puternic și rece care mi-a înghețat jumătate din față, m-am gândit că aș putea să mai vizitez câteva orășele din zonă și am șters-o cu DART-ul spre Killiney, unde cică ar fi fost (și chiar era) o plajă faină numai bună pentru plimbări.

You Might Also Like

No Comments

Lasă un răspuns