Călătorii

Despre Suedia pe scurt

1 august 2012

Dacă ar fi să descriu Suedia în câteva cuvinte, acestea ar fi: lanuri de cereale, păduri verzi și ape nesfârșite. Din loc în loc din lanurile astea răsar niște stânci pleșuve, iar dintre brazi și mesteceni se ițesc case roșiatice, izolate. Nu am văzut toată Suedia, se înțelege, dar pe o rază de 100 de km în jurul Stockholmului cam ăsta e peisajul. A, și mai sunt lanurile de rapiță, de un galben orbitor, în care ai vrea să te arunci cu totul.

* * *

Natura stă aproape de suedez, chiar și în mijlocul metropolei. Așa de aproape încât pe niște stânci din Södermalm (una din insulele Stockholmului) mi-a tăiat calea un iepure sălbatic uriaș, cât un dulău. Credeam că poate nu văd bine, dar iepuroiul s-a oprit și el să se uite la mine. În Mariefred, în parcul natural de lângă Castelul Gripsholm, am dat peste o turmă întreagă de căprioare și cerbi care rumegau la doi pași de drumul pe care treceau bicicliștii și alergătorii locului. Probabil că dacă ai o grădină iepurii și căprioarele nu sunt chiar o binefacere, dar tot mi s-a părut uimitor să le văd așa de aproape.

Tot natural în Suedia e să ai 1-2-3 copii – obligatoriu blonzi, de zici că-s clonați. Ce rasă ariană în Germania?! Suedezii sunt aproape toți cu plete aurii, de mă și miram când mai vedeam câte unul mai brunet – mă gândeam că poate nu-i suedez get-beget. Blond pai, blond arămiu, blond întunecat și o mie de variații între ele. Copii frumoși, dar ținuți până la vârste înaintate în cărucior, până nu le mai încăpeau picioarele înăuntru.

Scump. O să scriu un articol separat despre cheltuieli, dar pe scurt Suedia mi s-a părut o țară scumpă. De fiecare dată când schimbam Euro în coroane suedeze primeam o sumă de bani care se dovedea că nu îmi ajunge pentru foarte multe. Prin comparație o țară ca Franța mi s-a părut infinit mai accesibilă din punctul ăsta de vedere.

Bronz suedez. Am avut o vreme excelentă, cu mult soare și temperaturi agreabile pentru un sfârșit de lună iulie, drept urmare m-am întors cu un bronz arămiu, datorat în mare parte și faptului că mi-am uitat crema de protecție solară acasă. Doar seara se lăsa răcoare și trebuia să-ți pui o haină pe tine – pe lacuri vântul e cam rece când soarele se ascunde pe cer. Dacă vreți să vizitați Suedia mergeți vara – poți să faci plajă pe stâncile din oraș sau din arhipelag, să te plimbi cu barca sau să stai, pur și simplu, pe un ponton însorit și să admiri Gamla Stan.

Stockholm e un mare oraș, aerul este curat și miroase a mare (Baltică). La sfârșit de iulie am găsit orașul gătit cu tei înfloriți și pomi încărcați cu cireșe coapte. Cireșe dulci, cireșe amare sau vișine acrișoare – le-am încercat pe toate cu pofta copilului care n-a mai văzut fructe din astea decât prin supermarket. Pe marginea drumului creștea zmeură, numai bună de ciugulit și ea.

Ape. Peste tot lacuri și bărci – întâi de toate suedezul cred că își ia o barcă, nu o mașină. Lacul Mälaren cu insulele și castelele sale. Arhipelagul cu 30.000 insule și insulițe pe care nu am mai ajuns să le văd. Marea Baltică, mai mult ghicită undeva la orizont.

Ce fac suedezii ăștia, în afară de a face copii și a ciripi în suedeza lor imposibilă? Se dau toată ziua-bună ziua cu bicicleta – desigur, împreună cu cei 1-2 copii blonzi atașați în niște coșuri speciale sau aleargă prin parcuri, chiar și la 70 de ani.

Suedezii, care au o familie regală de origine franceză (Bernadotte), sunt așa de mândri de țara lor încât pe fiecare bărcuță, căsuță sau magazin flutură steagul lor albastru-galben. La schimbarea gărzii de la Palatul Regal fanfara a cântat, la un moment dat, melodia câștigătoare de la Eurovision, cea cu Euphoria – mi s-a părut un gest simplu, dar frumos, de a arăta că se mândresc cu acest (mic/mare?) succes național.

Suedia02.JPGSuedia03.JPG

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Liliana 1 august 2012 at 9:46 am

  Ah, Suedia e ieftină în comparaţie cu Norvegia şi Danemarca … Io una aştept şi restul poveştii :).

 • Reply Mira 1 august 2012 at 10:21 am

  Sunt ţări scumpe, ştim cu toţii, dar tare frumoase… Să vină continuarea 🙂

 • Reply Anda 1 august 2012 at 10:47 am

  Stii ce mai fac suedezii? Scriu romane politiste foarte bune, apreciate in toata lumea. Probabil iarna este mult prea frig pentru a iesi prea des din casa si, din plictiseala, se pun pe scris si… bine fac! Astept,si eu, continuarea.

 • Reply Anca 1 august 2012 at 10:49 am

  Ar trebui sa le citesc pentru ca ulterior am aflat ca strazile mele preferate din Södermalm (unde am stat) apar in ecranizarea uneia dintre carti, cred ca cea cu fata si dragonul.

 • Lasă un răspuns