Călătorii

Cu feribotul spre Tau

16 august 2015

Nu venisem până la Stavanger pentru admiratul ploii. Eram acolo – în colțul din dreapta jos al Norvegiei – pentru Preikestolen, o stâncă fotogenică pe care mi-o trecusem în wishlist cu mulți ani în urmă. Listele mele de dorințe se tot lungesc de la un an la altul, dar partea bună e că o parte din lucrurile dorite se mai și îndeplinesc.

* * *

Ca să ajungi la Preikestolen cel mai bine e să mergi la Stavanger – există trenuri directe din Oslo, drumul durează 8 ore. Din Stavanger, când te hotărăști să faci excursia până la Preikestolen, trebuie să iei feribotul până la Tau, un mic oraș de dincolo de fiord. Din Tau se ia un autobuz până la baza muntelui de unde se pleacă pe traseu pe jos, drept urmare în Stavanger găsești fie bilete combinate „ferry + bus”, fie doar „bus”. Biletul combinat costă 250 NOK, iar biletele luate separat costă: 150 NOK cel de autobuz dus-întors și 49 NOK biletul de feribot one-way, astfel că diferența dintre biletul combinat și biletele luate separat este de…2 NOK, irelevantă pentru o țară ca Norvegia. Eu știam de pe internet un preț mai mic pentru biletul de ferry și mi-am cumpărat doar biletul de autobuz dus-întors; doamna care mi-a vândut biletul de autobuz (la o măsuță pliantă din port) mi-a spus că biletul de feribot se ia direct de pe vas, așa că am urcat liniștită și am așteptat.

Feribotul face cursa Stavanger – Tau destul de frecvent, al meu a plecat la 10 dimineața și la 10.40 eram deja în Tau. Drumul cu feribotul a fost splendid, cum numai o plimbare prin fiorduri poate să fie. Era înnorat și norii atârnau grei deasupra munților și a apei, treceam mereu pe lângă insulițe pustii sau pe lângă care plutea câte un iaht și atâta m-am învârtit pe punte dintr-o parte în alta ca să fac fotografii că am înghețat bocnă cu tot cu aparatul în mână.

Data viitoare: Preikestolen și munții cei frumoși 😊

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply GxG 13 decembrie 2015 at 12:41 pm

    Uhh… daca era si senin se vedea poate si aurora polara. 🙂

    • Reply Anca 13 decembrie 2015 at 12:55 pm

      Crezi? E cam la sud pentru asta si era si vara… Dar imi doresc sa vad si aurora, poate intr-o iarna, daca-mi fac curaj sa merg acolo iarna 🙂

    Lasă un răspuns