Bucureşti

Costume coreene și bojaghi

6 iunie 2015

Când mă gândesc la Coreea de Sud mă gândesc în primul rând la cultura lor patriarhală, workaholică, cu un sistem strict de clase sociale care le influențează societatea și în ziua de azi. Apoi la mâncarea lor, pe care deocamdată am văzut-o doar în fotografii: mese umplute cu o grămadă de recipiente, cu kimchi, supe și tocane care se servesc fierbinți, cu multe legume, tăiței și carne. Dar și la Seoul, Busan, Gyeongju sau Insula Jeju, ca să numesc doar câteva locuri. Da, tare aș vrea să ajung și acolo într-o zi!

* * *

Am nimerit azi la o expoziție de hanbok (costume tradiționale coreene) și bojaghi (patchwork) de la Muzeul Satului: multă mătase, multă culoare și croieli delicate. Culoarea era permisă doar aristocrației, iar unele costume, deși par croite pentru femei, sunt de fapt costume militare.

În două săli alăturate erau expuse bojaghi tradiționale și moderne. Inițial am crezut că sunt fețe de masă, dar mi s-a explicat că acestea sunt bucăți de material în care se învelesc diverse obiecte: ele sunt făcute din resturi de materiale, iar cele tradiționale sunt cusute de mână. La bojaghi se folosesc mai multe tipuri de cusături, cu semnificații diferite: de exemplu pe margine cusătura poate fi o linie, pauză, trei linii, aceste trei linii simbolizând răbdarea. Bojaghi tradiționale sunt vopsite cu vopseli naturale și au brodate diferite simboluri, am reținut doar că fluturele simbolizează dragostea liberă.

Expoziția mai poate fi văzută doar mâine (intrarea este gratuită), iar unul dintre costumele de la intrare poate fi probat (aviz amatorilor). Expoziția a fost organizată cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de relații diplomatice între România și Coreea de Sud, iar la ea au participat 27 de artiști coreeni cunoscuți în întreaga lume.

You Might Also Like

No Comments

Lasă un răspuns