Bucureşti

Conacul Golescu-Grant: o plimbare prin Regie

9 februarie 2013

Îmi place să mai descopăr un conac-două prin București, locuri mai puțin cunoscute, dar cu multă istorie în spate. Dacă data trecută ratasem castelul Țepeș de lângă parcul Carol (în care nu s-a putut intra, totuși), azi m-am alăturat grupului de la Bucureștiul meu drag și am vizitat conacul Golescu-Grant. Dar înainte de asta am trecut prin Regie.

* * *

Conacul Golescu-Grant sau Conacul Belvedere. Pe terenul respectiv a fost mai întâi o clădire ridicată de Doamna Stanca, mama lui Mihai Viteazu, după care Dinicu Golescu a construit un conac prin 1812, proprietatea revenind ulterior scoțianului Effingham Grant care s-a căsătorit cu o nepoată a lui Golescu. Conacul a mai fost la viața lui școală de fete, liceu, centru de plasament, iar acum este Palatul Copiilor pentru sectorul 6. Se tot vorbea de niște tuneluri care legau domeniul de alte părți ale orașului, dar noi n-am văzut decât o pivniță în care nu se aprindea becul. Conacul e foarte îngrijit, iar mansarda recent renovată – mirosea a lac proaspăt și a parchet nou, iar de jos răzbăteau glasurile copiilor. A avut soartă bună conacul ăsta, până la urmă, spre deosebire de altele…

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Ana Maria 11 februarie 2013 at 3:34 pm

    Doamne ce urate sunt betoanele alea !!!! Cu iz comunist …

  • Reply Ihrielle 14 februarie 2013 at 4:57 pm

    Am fost eu la castelul Tepes si-ti pot spune ca nu ai pierdut nimic, fiindca nu am avut voie sa intram decat in curte. Interiorul nu este vizitabil fiindca a fost transformat in birouri pentru angajatii Oficiului National pentru Cultur Eroilor.

  • Reply Anca 14 februarie 2013 at 5:10 pm

    Da, dar ar fi fost dragut sa il vad 🙂

  • Lasă un răspuns