Bugete, Călătorii

Buget pentru Suedia

31 iulie 2012

Nordul – ținut scump și inaccesibil, cu veri scurte și prețuri mari. O vizită la Stockholm mi-o imaginam cu un bilet cumpărat cu un an înainte și un buget gestionat din timp. În loc de asta m-am lăsat dusă de val și mi-am cumpărat biletele cu o lună înainte de plecare, combinație de low-costuri care m-a dus cam la prețul minim al unui bilet de linie, când este cumpărat din timp. Cât a costat o săptămână în Suedia plus o zi prin Budapesta? În jur de 400 de Euro – buget de backpacker.

* * *

Menționez de la început că asta nu înseamnă că atât costă orice sejur la Stockholm, ci că se poate călători și așa. Nu, banii nu au fost suficienți și asta pentru că…surpriză, Suedia este cam scumpă. Bani de buzunar și mâncare am avut vreo 50 de Euro cu care nu prea ai ce face acolo. Așa că adăugați de la voi cât credeți că vă trebuie pentru cheltuială, ceea ce scriu eu mai jos este doar orientativ.

Cheltuială Prețul în moneda locală Prețul în Euro
Bilet avion WizzAir București-Budapesta 242 lei 53 Euro
Bilet avion Ryanair Budapesta-Stockholm 31.645 HUF 110 Euro
Transfer aeroport Skavsta-Stockholm 248 SEK 31 Euro
Cazare Stockholm Acco Hostel, 6 nopți 1018 SEK 127 Euro
Bilet tren Stokholm-Läggesta 130 SEK 16 Euro
Bilet tren Stockholm-Uppsala 89 SEK 11 Euro
Bilete de metrou și autobuz Budapesta 640 HUF 2.24 Euro
Total 350.24 Euro

Biletele de avion: am avut noroc să prind ultimele zboruri Wizz București – Budapesta, zboruri foarte ieftine, de altfel: 242 lei biletul luat cu o lună înainte. Ăsta a fost de fapt și motivul pentru care am combinat Budapesta cu Stockholmul: transportul ieftin până în Ungaria.

RyanAir a fost o experiență stranie: așteptat îmbarcarea minute în șir în mijlocul pistei, sub un soare năucitor, și 4 ore întârziere la întoarcere, motiv pentru care ne-au oferit mâncare de la barul din sala de așteptare în echivalentul a 5 Euro, bani cu care nu puteai să îți iei un sandviș, că ăla costa mai mult, așa că am mâncat o brioșă și o ciocolățică pe la 2 dimineața, năucă de somn și oboseală.

Transfer Aeroport Skavsta-Stockholm: Skavsta este un orășel cam la 2 ore de Stockholm, compania Flygbussar are curse din sfert în sfert de oră către centrul capitalei, iar biletul dus-întors e cam 30 de Euro. Scump/nescump, alte variante nu prea sunt.

Cazare: am stat la ACCO Hostel, altă experiență neobișnuită. Plata se face integral în avans în momentul rezervării după care primești imediat pe telefon și email numărul camerei și al patului, codurile de intrare și toate informațiile necesare: este un hostel de tip „no reception”, dimineața și seara mai trec niște fete să vadă ce mai e pe acolo. Cu toate astea a fost foarte bine, extrem de curat și confortabil, ai cafea și internet gratis, iar hostelul este central, mergeam pe jos până în Gamla Stan. Cam 20 de Euro pe noapte într-o cameră mixtă cu 6 paturi.

Bilete de tren: mi le-am cumpărat online de pe site-ul lor ca să nu am surprize. Curios este că la una dintre destinații crescuse prețul de la o zi la alta, așa că poate e mai bine să le iei online mai din timp.

Alte cheltuieli: în general cu 10 SEK (adică 1 Euro și ceva) nu prea aveai ce să-ți iei. Ca mic exemplu o cupă de înghețată cumpărată de pe stradă costa echivalentul a 2,5 Euro, o sticlă de apă costa peste 10 SEK și un timbru pentru Europa tot așa. Vaporașele care te duceau în Djurgården costau 100 SEK, deși la Djurgården se poate ajunge bine-mersi și pe jos, într-o plimbare pe malul apei, iar transportul în comun mi s-a părut atât de scump la momentul planificării călătoriei încât am renunțat cu totul la el. S-a dovedit ulterior că o fi Stockholmul mare, dar fiind atâta apă și verdeață peste tot e o plăcere să îl descoperi la pas.

În Budapesta cred că am cheltuit în total vreo 10 Euro, mai mult pe mâncare prin aeroport, pentru că n-am avut nici cazare, și nici nu am stat foarte mult.

Având în vedere că am stat o săptămână și m-am plimbat cât de cât pe ici, pe colo, eu zic că bugetul de mai sus e rezonabil. Pentru cei cu mai mulți bani de acasă încercați și o plimbare în arhipelag – eu l-am ratat de data asta, dar data viitoare…eeeei, numai prin insule o să mă plimb.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Narcisa 15 septembrie 2012 at 10:41 pm

  mi-a plăcut asta cu "se poate călători și așa". 😉

 • Reply Dana 16 septembrie 2012 at 12:15 am

  Pun articolul la bookmarks, ca in mai putin de o luna ajung la Stockholm si trebuie sa ma documentez. 😀
  Aaa, si in caz ca vrea cineva sa ajunga acolo: cand mi-am luat eu biletele nu mai era zborul ala ieftin de pe Budapesta (la naiba! :P), asa ca am luat bilete de la Wizz de pe aeroportul din Belgrad si pana acolo ajung cu trenul. In jur de 200 si un pic de euro.

 • Reply adi4an 16 septembrie 2012 at 10:21 am

  Anca, eu ma gandeam sa merg la anu` in perioada Eurovosion-ului. Am facut o simulare prin Belgrad, dar am fost speriat efectiv de preturile la cazare. Camere de hotel budget, cu bai comune, sar bine de 100 euro. Nici nu am aflat efectiv perioada in care se desfasoara competitia si cat ar fi un bilet la finala sau semifinale. ca si astea sunt scumpe. Cred ca renunt, desi tentatia e mare. Daca imi iese pasenta mai vorbim la vremea respectiva. Pana atunci mai am deja 2 calatorii planificate. Greu…

 • Reply Anca 16 septembrie 2012 at 10:41 am

  Dana, sper ca stii ca nu mai circula trenul Bucuresti-Belgrad si traseul se face pe bucatele. Vezi ce au anuntat si sarbii pe pagina lor: http://212.62.59.16/red_voznje1/CFR1e.htm

  Eu am facut luna trecuta ruta asta la intoarcerea din vacanta din Balcani, daca ai intrebari poate te pot ajuta.

 • Reply Anca 16 septembrie 2012 at 10:44 am

  Adrian, uita-te si la hosteluri, cazarea e mai ieftina acolo (in jur de 20 de Euro pe noapte), dezavantajul fiind ca nu stai singur in camera. Nu renunta inca – biletul de avion, daca ti-l iei din timp, poate fi rezonabil si la o companie de linie.

 • Lasă un răspuns