Bucureşti

București, între dragoste și dispreț

13 septembrie 2014

Bucureștiul a sărbătorit ieri 555 de ani de la prima atestare documentară. Nu am fost să văd artificiile, nu am ciocnit un pahar de șampanie și nu i-am urat “La mulți ani!”. E un oraș în care locuiesc de mulți ani și care pentru mine reprezintă “acasă”, ceea ce pentru mine înseamnă mai mult decât o declarație făcută cu pompă.

* * *

Bucureștiul s-a schimbat foarte mult (în bine) în toți anii ăștia de când locuiesc aici. Ca orice oraș din Balcani e un amestec de influențe și stiluri și a mai avut și “norocul” să fie mutilat de arhitectul șef din Epoca de Aur. Cei care sosesc pentru prima dată aici “cu treabă” sunt deseori neplăcut surprinși de agitația orașului. E la fel în toate marile orașe din lume, în unele este chiar mai rău. Bucureștiul nu este o urbe liniștită de provincie – în ziua în care o să devină astfel va fi un oraș pe moarte și o altă metropolă va trebui să îi ia locul de “oraș în care se întâmplă ceva”.

Mai sunt și cei care se mută în București și ajung să îl deteste. Că nu are munte și dealuri, că Dâmbovița nu e Dunărea, etc. Dar câțiva ani mai târziu sunt tot aici, disprețuind orașul în care au ales să trăiască. Căci oportunitățile nu sunt așa de multe în orășelele de munte în care răsare curcubeul în fiecare dimineață, ele se învârt mai mult în capitală. Chiar și la cei care sunt bucureșteni de 1-2 generații întâlnești uneori aceleași sentimente.

Însă în ultimii ani am observat totuși o schimbare: bucureștenii, cel puțin unii dintre ei, care au mai umblat și pe-afară, au început să realizeze că de fapt Bucureștiul este un oraș interesant. Că boala asta cu „urăsc locul în care sunt nevoit să trăiesc” o au și alții, nu numai noi (eu am fost surprinsă să aud niște polonezi având o părere foarte proastă despre Varșovia, care mie mi-a plăcut mult). Că de fapt depinde foarte mult de noi cum ne percepem orașul și depinde tot de noi să facem din el un loc mai bun. N-o să răsară peste noapte nici un munte lângă București și nici n-o să se rezolve toate problemele de la o zi la alta. Dar simplul fapt că încetăm să-l privim cu dispreț s-ar putea să ne ajute să găsim și ceva pe placul nostru aici.

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Monica Mihai 21 septembrie 2014 at 8:19 pm

  Iubesc orasul asta! Aproape cu fiecare calatorie pe care o fac invat sa-l apreciez mai mult.

 • Reply kisuletz 21 septembrie 2014 at 9:14 pm

  Din fericire tinerii incep sa aprecieze Bucurestiul si sa il promoveze.Chiar in seara aceasta am participat la un tur realizat de ONG ARCEN,o alta maniera de a vedea Bucurestiul.;-)

 • Reply Monica Mihai 21 septembrie 2014 at 11:39 pm

  Foarte frumoase tururile organizate de Arcen despre "Bucurestii ce se duc", am fost si eu la cateva, mi-au placut mult.

 • Reply Mihaela 22 septembrie 2014 at 12:09 am

  asa e, poate ar trebui sa l privim altfel, si da, e un oras interesant. din pacate insa uneori e mai comod sa iubesti Bucurestiul (ca si Romania) de la distanta. noi doi avem o relatie de love-hate 🙂
  si din nefericire e in continuare mutilat de arhitectul sef

 • Reply Ioana 22 septembrie 2014 at 1:10 am

  Amin!

 • Reply Andreea Francu 22 septembrie 2014 at 9:27 am

  Corect, sunt perfect de acord. Cui nu-i place sa se mute sau sa încerce sa schimbe ceva. Daca arunci hartii pe fereastra mașinii (ca un nesimțit) sa nu te aud ca te plingi ca Bucureștiul e murdar.

 • Reply Anca 22 septembrie 2014 at 9:59 am

  Ma bucur sa aud asta 🙂

 • Reply Anca 22 septembrie 2014 at 10:00 am

  Am auzit de ei, trebuie sa merg la un tur de-al lor intr-o zi…

 • Reply Anca 22 septembrie 2014 at 10:05 am

  Cred ca sunt prea multi arhitecti sefi care nu sunt arhitecti… 🙁

 • Reply Mihai 22 septembrie 2014 at 4:30 pm

  @Anca, sa stii ca din Bucuresti se vad destul de bine muntii Bucegi, cand e senin. Mai ales din partea de Nord, de exemplu din Dorobanti/Aviatorilor/Floreasca/Pipera, daca ai si norocul sa lucrezi la un etaj superior ii poti admira destul de des.

 • Reply Anca 22 septembrie 2014 at 4:41 pm

  Eu stiu asta, dar unii ar vrea sa fie muntii colea, sa iesi din casa si sa urci pe munte, daca se poate.

 • Lasă un răspuns