Bucureşti

Arca din Calea Rahovei: The Ark

26 noiembrie 2011

Știați cum i se spunea Căii Rahovei în trecut? Podul Calicilor. Potrivit nume, nu? „Podul Calicilor – mai înainte Drumul Craiovei, iar în anii din urmă Calea Rahovei. Pe acela se scurgea în zorii zilelor, către oraș, toată țigănimea cerșetoare ce-și avea sălașurile în cuprinsul mlăștinos și plin de broaște din spatele Bisericii Sf. Niculae – Vlădica, cuprins cunoscut chiar cu numele de „Țigănia” sau „Broscăria”. Cum cerșetorilor li se zicea atunci „calici”, adică săraci, lumea bucureșteană a zis drumului acela Podul Calicilor.” (Bucureștii vechiului regat, George Costescu)

* * *

Eu nu cunosc zona aceasta, abia dacă am fost de vreo 3 ori pe acolo, cu tot cu vizita la The Ark, dar iată că tocmai în Rahova una dintre vechile clădiri abandonate și-a găsit nașul, adică un arhitect care s-a luptat să o transforme într-un spațiu funcțional – centru de industrii creative (birouri, spații de expunere, evenimente și creație). Ansamblul este însă mult mai mare și, având proprietari diferiți cu interese diferite, restul terenului nu a avut un destin tocmai fericit. După vizita la The Ark ne-am dus alături, să vedem și antrepozitele cu turnul de apă din mijloc, unul din primele construite în București.

Locul e părăginit rău de tot, la intrare te întâmpină un strat gros de peturi aruncate, dar și niște „peturi” cu blăniță neagră, un pic nedumeriți de oaspeți. Hala mare de lângă turn ai crede că a trecut printr-un taifun, așa de prăpădită e – acoperișul e smuls și franjurat și din zidurile care stau să se prăbușească s-a furat tot ce s-a putut. De-a dreptul dezolant. Doar peretele care dă spre stradă, alb și pictat pe interior, și turnul de apă construit din cărămidă, te mai lasă să bănuiești ceva din frumusețea de odinioară a locului.

”În 1894, pe fondul necesității construirii unor antrepozite ale orașului, Consiliul comunal ia decizia amplasării acestora pe maidanul Giagoga, pe considerente ce țineau de accesul facil (Gara Filaret) și legătura firească cu centrul comercial al orașului (noul bulevard Regina Maria). […] Nucleul inițial, conservat până astăzi, de compoziție simetrică, conținea: Bursa de mărfuri – control și locuință, intrările, Administrațiunea – vama și accisele. […] Ansamblul impresionează prin rigoarea execuției în cărămidă aparentă cu inserții din piatră, simboluri ale breslelor și decorații în teracotă majolicată și prin structurile elegante ale șarpantelor metalice nituite.”

(Patrimoniul industrial ca resursă, Asociația Zeppelin)

CHESTIUNI PRACTICE:

Cum se ajunge acolo: The Ark, strada Uranus nr. 150, cartierul Rahova, București.

VĂ PLACE ACEST ARTICOL?

Puteți dona o sumă modică pentru conținutul de pe acest site cu un card de credit sau printr-un cont Paypal.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Narcisa 18 decembrie 2011 at 1:38 pm

    ce fain e să descoperi ceva nou din oraşul tău! chiar mă gândeam cum ungurii profită (în sensul bun) în Budapesta de orice astfel de mărturie a trecutului şi le promovează pentru turişti. Bucureştiul nostru e plin de astfel de oportunităţi nexploatate. mă bucur că ai avut iniţiativa asta şi că dai mai departe.

    • Reply Anca 18 decembrie 2011 at 3:59 pm

      Sa-ti redescoperi orasul e la fel de fain ca a descoperi un oras necunoscut, intr-o calatorie mult visata. Trebuie doar sa deschizi ochii 😛

    Lasă un răspuns