Călătorii

Tbilisi, my love: prânz la funicular

January 6, 2015

Cum aș putea să vă explic de ce mi-a plăcut atât de mult orașul Tbilisi, capitala Georgiei? Nu este o destinație faimoasă (din fericire), aureolată cu un nimb de mister și romantism care să atragă mase mari de turiști din vest – numele de Georgia încă mai inspiră teamă (Doar se știe că e război acolo. Sau a fost cândva, mă rog, oricum nu contează, e „periculos”). Într-un clasament al preferințelor personale am pus Tbilisi în fața multor orașe europene, ca Bratislava, Belgrad sau altele. Tbilisi mi se pare cu mult mai frumos.

În prima zi în Tbilisi m-am plimbat enorm de mult, aproape exclusiv pe jos (deși au metrou) sau cu funicularul și telecabina. Tbilisi nu este un oraș plat, ba dimpotrivă, și sunt câteva locuri bune unde te poți cocoța pentru a privi orașul de sus. Primul care mi-a ieșit în cale a fost funicularul, după ce m-am plimbat pe o foarte lungă stradă pe care se înșirau una lângă alta case foarte cochete, cu balcoane atent lucrate în lemn, ca o broderie: Bulevardul Davit Agmashenebeli.

Stăteam foarte aproape de acest bulevard și de stația de metrou Marjanishvili, dar în prima zi am ales o rută ocolitoare, care m-a dus înapoi la gară, de unde mi-am cumpărat bilet de tren pentru Baku (40 de lari), apoi, printr-un cartier ca un bazar caucazian, am ajuns pe Davit Agmashenebeli unde m-am oprit să mănânc niște kachapuri (2 lari pentru două plăcinte și o sticlă de apă) și de acolo am trecut râul, la funicular.

Pentru a ajunge acolo am urcat un deal printre case foarte vechi, construite în pantă, unele arătând la fel de fragile ca niște bunicuțe care se pregătesc pentru a 90-a aniversare. Prin contrast funicularul e o instalație modernă și nouă, trebuie să îți cumperi un card pe care îl încarci cu un „dus” (4 lari) sau un „dus și întors” și apoi cabina urcă tăcută până în cel mai înalt punct al orașului. Sus am găsit un restaurant de pe terasa căruia puteai privi în zare, peste oraș, și m-am oprit să iau masa acolo. Aveau mâncare georgiană și prețuri decente – am plătit 13 lari (5,8 Euro) pentru două feluri de mâncare, o supă georgiană de pui și khinkali, un fel de colțunași umpluți cu carne și ierburi aromatice.

Pentru că funicularul e în vârful unui deal împădurit am preferat să cobor pe jos pe o cărare cu trepte din lemn și piatră. La un moment dat am ajuns la o bisericuță pitită printre copaci și m-am felicitat că nu am coborât tot cu funicularul, căci nu aș fi zărit-o. De pe străduțele de lângă funicular de pe care se zărea celălalt deal, pe care este cetatea, am ajuns foarte repede pe Bulevardul Rustaveli, unde m-am oprit să cumpăr vederi, și în Freedom Square. Dar despre restul orașului, data viitoare 😊

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Razvan Gutin January 4, 2015 at 3:06 pm

  De asmenea, se pot face multe excursii de o zi din Tbilisi spre Kazbegi (Gudauri/Ananuri); pesterile manastire de la Vardzia, Sighnaghi ori multe alte trasee. Noi am folosit Makho-Tours – o tara cu un relief superb, ieftina si cu oameni prietenosi! De revenit cu siguranta!

 • Reply Radu-Zig Zag Prin Romania January 4, 2015 at 9:42 pm

  Uau! Tbilisi arată superb 🙂 Inca nu l-am vizitat, dar sunt de acord cu ce ai spus vis a vis de alte capitale europene. Am vizitat Belgradul dar imaginile capitalei Georgiei il intrec. Imi place farmecul oriental al cladirilor pe care le-ai surprins iar panorama face toti banii.

  Iti multumesc pentru articol! Trec Georgia pe bucket list 🙂

  Sa ai o zi vesela,
  Radu

 • Reply Anca January 5, 2015 at 11:20 am

  Ma bucur ca-ti place orasul – inca nu am aratat toate fotografiile cu el 🙂

 • Reply shaks January 5, 2015 at 8:57 pm

  foarte frumos orasul! pare linistit. din primele poze seamana cu New Orleans, imi plac foarte mult casele. multumiri

 • Reply Anca January 6, 2015 at 10:37 am

  New Orleans, mm, mi-ar placea sa ajung acolo 🙂

 • Reply Sakin January 10, 2015 at 9:51 pm

  Sper sa ajung si eu prin zona Caucazului. Vad ca orasele au un farmec aparte, farmec ce nu prea il gasesti in orasele vestice.

 • Reply Anca January 10, 2015 at 10:44 pm

  Nu e foarte greu de ajuns, din Budapesta sunt cateva posibilitati, cu Wizz Air.

 • Leave a Reply